Wino białe lub czerwone? Jak dobierać wino do dań?
Włoska tradycja podawania wina do dań zawędrowała także do naszego kraju. Coraz częściej na rodzimych stołach gości ten rewelacyjny trunek. To kłopotliwe, okazuje się, że nasza wiedza dotycząca tego, jakim sposobem dobierać wino do posiłków nie jest zanadto rozbudowana. Podpowiadamy jakie wino pasuje do jakich dań.
Wino słowackie
Jakie wino pasuje do makaronów?
Makarony najporządniej podawać z winami wytrawnymi, jakie powinny być jednakże lekkie. Jeżeli makaron podawany jest z pomidorowym, mięsnym sosem, sprawdzi się najprawidłowiej wino czerwone. W końcu takie danie można zestawić także z winem różowym.
bag in box
Z którym winem podawać ryby?
Stara norma powiada, że do ryb najprawidłowiej pasuje wino białe. Należałoby niemniej jednak pamiętać, że nie jest to bezwzględna norma. Jeżeli serwujemy gościom zupę rybną, jesteśmy w stanie podać ją z winem czerwonym. Wymóg jest jednakże jeden: musi to być wino lekkie.
Z jakim winem najlepiej komponuje się mięso?
W tym przypadku dużo zależy od rodzaju mięsa. Do drobiu podawać wolno zarówno wino białe, jak i czerwone. Jeżeli decydujemy się na to drugie, to powinno to być wino lekkie. W przypadku kurczaka z rożna w grę wstępuje jedynie wino czerwone. Cielęcina ma możliwość być serwowana czy też z młodym winem czerwonym, czy też musującym winem różowym. Jeśli na stole pojawi się mięso smażone, zaopatrzyć należy się w mocniejsze wino o odcieniu czerwonym.