Najlepszą wskazówką na dobranie wina do włoskiego makaronu jest… zignorowanie makaronu oraz zwrócenie uwagi na sos. Makaron jest po prostu brezentem dopełniającym akompaniujące mu składniki. Na przykład branża Apulian rigatoni jest rustykalnym, pomidorowym daniem. Tego typu potrawa pożąda wina, jaki znakomicie połączy się z pieczonym pomidorem i czerwonym mięsem. Jeżeli sądzisz o czerwonym winie, masz rację, lecz które z nich będzie w największym stopniu odpowiednie? Zwykle jest tak, że najlepiej dobrać wino z tego samego regionu we Włoszech z jakiego tradycyjnie wywodzi się danie – tutaj mogłoby się uczynić dla przykładu wino o nazwie Primitivo, jakie ma potężny aromat wygrzewających się w słońcu czerwonych jagód, jak także jest o trafnej strukturze pasującej do dania.
mięso sezonowane Kraków
Przepis na sos pomidorowy do makaronu
• Sosy na bazie pomidorów są mocno kwaśne i niejednokrotnie mieszane są z bogatymi, czerwonymi mięsami.
• Z powodu kwasowości w pomidorach, najważniejszym rozwiązaniem jest wino czerwone. Jest mnóstwo przeróżnych odmian winogron (oraz mieszanek), które będą szczęśliwie wypełniać tę rolę.
• Jeżeli do takiego włoskiego makaronu doda się trochę więcej bogactwa składników (mięso, śmietana) można trochę o wiele bardziej poszaleć.
• Polecane tu jest wyżej wspomniane Primitivo, ale również Sangiovese, Negroamaro, czy także Nero d’Avola.
Co do pasty z sosem serowym?
Trudno jest znaleźć wino, które nie smakowałaby dość prawidłowo z serem, w takim razie zamiast tego lepiej pomyśleć o dobraniu odpowiedniego jako o okazji do tego, aby spróbować nieco znacznie bardziej wymyślnych trunków bazując na ich fakturze. Na przykład białe wino o mocnym smaku, takie jak włoski Trebbiano bądź Chardonnay stworzy spójną parę z takim makaronem i podkreśli smakowitość sera. Poza tym lżejsze czerwone wina z są kolejnym perfekcyjnym kompanem z intensywnym makaronem z dodatkiem twardego sera, zwłaszcza jeśli w sosie są grzyby lub warzywa korzeniowe. Oto parę opcji, których warto spróbować: jeżeli gra toczy się o wino białe Trebbiano di Lugana lub też Ribolla Gialla, a jeżeli chodzi o czerwone Nerello Mascalese, Pinot Noir czy też Sangiovese.